GWS schouwen op thuis water

17 juni 2019 | Zeilen

GWS schouwen op thuis water

Zondag 26 mei organiseerde de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo op het water bij Grou weer de wedstrijden voor houten ronde jachten en GWS schouwen. De wedstrijden stonden ditmaal in het teken van het lustrum van de boeier Friso: 125 jaar oud en 65 jaar Statenjacht. Voor het eerst sinds lange tijd deed de Friso met schipper Gerhard Pietersma weer mee aan een zeilwedstrijd. Die deelname was niet onverdienstelijk. ’s Ochtends leek de Friso als eerste te kunnen finishen, maar door een verkeerde manoeuvre bij het ronden van een boei op de Wide Ie kon de Constanter van Pieter Halbertsma de Friso toch nog voorbij streven. ’s Middags voer de Friso echter onbedreigd op kop en eindige bijna zes minuten voor de nummer 2, de Constanter. Na handicapcorrectie wist de Albatros met Miente Steensma aan het roer echter de eerste plaats te veroveren.

Foto’s Jikky Piersma

De omstandigheden waren zwaar. Hoewel de zomerse temperatuur en de zon aangenaam aanwezig waren, waaide een straffe brief uit het zuidwesten. ’s Ochtends nog windkracht 4, ’s middags windkracht 5 met uitschieters naar 6. Diverse deelnemers hebben door de harde wind de wedstrijd moeten staken. Er werden twee races gevaren met – in totaal – bijna 40 schepen in vier klassen.

Hier volgen de uitslagen.
Boeiers 1. Albatros, M. Steensma, Beetsterzwaag (2,1) 2. Constanter, P.J. Halbertsma, Utrecht (1,2) 3. Sylnocht, R. Vochteloo, Groningen (4,3) 
Friese jachten 1. Hendrickje, A.J. Kuiper, Heerenveen (1,2) 2. Willemijntje, H. Brilleman, Kudelstaart (4,3) 3. Dageraad, K. Havenga, Haren (3,5) 
Tjotters 1. Wetterhoun, P. Piersma, Akkrum 2. De jonge Minne, D. Bleker-Duyvis (2, dns) 
GWS-schouwen 1. Anne Bergsma, Aldeboarn (1,1) 2. Klaas Meeter, Nes (2,2) 3. Wieger van Duuren, Grou (3,4) 

De Constanter wisselprijs wordt uitgereikt aan het schip dat het snelste zeilt in de eerste race zonder dat rekening gehouden wordt met TVF (handicap). Jaarlijks wordt deze prijs verzeild, afwisselend bij de boeiers, Friese jachten en tjotters. Ditmaal was de boeierklasse aan de beurt. De wisselprijs ging naar P.J. Halbertsma uit Utrecht met de boeier Constanter.

Ander nieuws