Nieuwsberichten

2e plaats voor It doarp Grou

Lemmer is SKS-kampioen. Voor het eerst in 34 jaar laat schipper Albert Visser het watersportdorp juichen. Met een dag te zeilen is Lemmer niet meer in te halen.

Lemsterdag is de dag van Lemmer geworden. Voor eigen publiek zeilde Lemmer in de Lemster Baai naar het kampioenschap. Schipper Albert Visser moest z’n grootste concurrent en neef Douwe Visser van Grou voor blijven om kampioen te worden – en dat lukte.

foto:  TOM COEHOORN

Het is het eerste kampioenschap van schipper Albert Visser, die in Lemmer woont. Hij is sinds 2013 schipper op Lemmer. Daarvoor was hij schipper op Drachten. Dit kampioenschap is z’n 16e als schipper.

Hij begon in 1978 als peiler op het Lemster skûtsje. Later was hij bemanningslid onder zijn oom Teake Visser op d’Halve Maen, bij Jan van Akker en bij broer Douwe op de Sneker Pan en onder schipper Anne Tjerkstra op het Jouster skûtsje.

bron: www.lc.nl

Kampioen met Sneek

In 1994 keerde hij terug naar Sneek, waar hij met zijn broer in 2015 voor het eerst kampioen werd. Hij bleef tot neef Douwe in 2002 werd gevraagd als schipper op Drachten. De neven hadden de afspraak: als één van de twee wordt gevraagd als schipper, gaat de ander mee. Albert was drie jaar adviseur op Drachten, voordat hij er zelf schipper op werd. Neef Douwe vertrok in 2005 naar Grou, Albert kreeg het helmhout van het Drachtster skûtsje. In 2013 vertrok hij naar Lemmer.

Met Lemmer werd hij in 2019 derde in het kampioenschap. In 2018 vierde, in 2017 vijfde. Het is voor het Lemster skûtsje het eerste kampioenschap sinds 1988, 34 jaar geleden. Toen won Jelle Reijenga. Ook in 1986 was hij de beste van de SKS.

Geen skûtsje zeilde dit kampioenschap stabieler dan Lemmer. Vanaf de derde wedstrijd leidde Lemmer het klassement en voer het met de oranje leiderswimpel. Het skûtsje won geen wedstrijd, maar eindige altijd in de top van de daguitslag. Lemmer leek lang de eerste kampioen sinds 1969 te worden die geen wedstrijd won. Maar op Lemmer, op het eigen water, voor het eigen publiek, kwam alles samen. Winnen voor eigen publiek, kampioen worden voor eigen publiek.