Nieuwsberichten

Drie EK titels in de pocket

Met drie Europese titels en een zilveren medaille mag Marijke Groenewoud met recht de koningin van het EK afstanden worden genoemd. Zelf heeft ze daar nog niet zo over nagedacht.

bron: Omropfryslan

Het eerste succes zondag komt op de ploegenachtervolging, als Groenewoud met Joy Beune en Irene Schouten verreweg de snelste is. Het Nederlandse trio haalt de Europese titel met een voorsprong van meer dan zes seconden.

Aan het eind van de middag is het opnieuw raak. Op de massastart is Groenewoud een team met Schouten. Die laatste valt als eerste aan. “Maar die werd teruggepakt”, zag Groenewoud. “En toen was het aan mij om de volgende aanval te doen. Het was nog een lang eind, maar het was gelukkig genoeg.”

Elf rondjes rijdt Groenewoud op kop, met Michelle Uhrig in haar rug. Een ronde voor het einde zet de Friezin nog eens aan, waardoor de Duitse schaatsster de aansluiting verliest. Groenewoud komt solo over de finish.

Ik rijd vier afstanden en haal drie keer goud. Dat is ook niet niks.

Marijke Groenewoud

De 24-jarige schaatsster van Team Albert Heijn Zaanlander spreekt van een ‘supergoed toernooi’. Niemand haalt op het EK zoveel titels als Groenewoud. En dus noemen we haar de koningin van dit EK. “Ben ik dat? Dat klinkt heel goed!”, lacht ze.

“Ik begon het weekend al heel goed, de vorm is doorgezet en dan sluit ik het ook nog goed af. Ik rijd vier afstanden en haal drie keer goud. Dat is ook niet niks”, geeft Groenewoud toe.

Als we vragen naar een verklaring voor het succes, dan moet ze het antwoord schuldig blijven. “Ik denk dat ik er gewoon lekker in zit. Ik geloof niet dat ik een geheim heb? Anders moet je Jillert (Anema, haar coach, red.) vragen, haha.”

WK-titel

Groenewoud kan nu even bijkomen, want de eerste langebaanwedstrijd is over drie weken in Salt Lake City. Daar is de vijfde wereldbeker. Het volgende grote toernooi is half februari in het Canadese Calgary.

Compleet is haar seizoen dus nog niet: ze wil meer. “Een WK-titel. En het WK allround hebben we er ook nog bij. Met eentje ben ik wel tevreden.”